FUGLEVIK OG ÅS

01

Laksegarnet som ble kasta utenfor Tånes denne morgenen, gav avkastning. Og så bar det i vei til Ålo for å sikre fortjenesten.

02

Eplehagen – en bortgjemt perle av sunne forsyninger på Fuglevik.  Og med de runde røde fraktet i langkjerra til Ås, fikk til og med Skogsøyfolk glede av herlighetene.

03

Brygga og båthuset i Fuvistø på gode værdager, eller en båtplass i Dammen på Ås når været»røyna på».

04

Hjemme igjen
Tænde sin gamle, svartrøgte snadde, sætte sig rigtid tilrette i kjærren,lette paa haaten til manden i døren, fløite paa hunden, smeise paa mærren.
Morgnen er dugfrist, og birkende dufter, borte i lierne gjøgen alt galer.Torvtækte stuer med røg opaf ljaaren, – katten paa dørstokken sidder og maler. Indgjenem skoven.
Blødt glider hjulene henover veibundens græstørv og naale. Kvistgjærdet følger ensformigt paa siderne, – indenfor etsteds en knæggende faale.
Gutten, som sidder der bagpaa og fløiter, mærren, som dilter truværdigt derfremme. Herre min Gud, hvor jeg kjender det hele! Herre min Gud, at jeg atter er hjemme! 
Nye Digte (Vilhelm Krag) – 1897

05

På mandag morgen gikk han fra Fuglevik til Ås, satte seg i sjekta, kalt Eke, og rodde og seilte ved lagelig vind til Landøy.
Han var en stor, kraftig mann. At han har rodd i den lille båten i nordvesten er helt ufattelig. 
Noen ganger blei han blaut som ei kråke.

06

En vårdag kom han til Ås og skulle ta sjekta, og der lå ei ære på rei i båten hans.  Da lot han selvsagt sjekta ligge, og fikk låne naboens farkost i stede. Deretter øste han vannet så æra kunne ligge i fred til ungene var klekket.

07

Når vi kjørte fra Fuglevik var det på venstre siden av veien at åpningen viet seg ut. Den deilige eplehagen.
Og så var der også et par trær med sommerepler og moreller ved floren.

08

De hadde hushjelp på Fuglevik, og hun var veldig flink med håndarbeid. Det var landsutstilling i Oslo i 36 – 38, og der vant hun førstprisen. Nabokjerringa, hennes bitre fiende kom på 2.plass. De tålte ikke trynene av hverandre.

09

Laksefiske ble fordelt på de ulike gårdene. Constanse gikk ut og så til laksegarn for så å kjøre til Ålo med fangsten.

10

Når vi gikk ut døra så vi ryggen på en stor mann. Lauritz var en av de største i Harmark. Han hadde bart.

11

De hadde nok vanskelig å få gårdsarbeid à jour, og fikk sjelden gjort det de skulle på tida.

12

Det var ei tjenetsepike på Fuglevik som hette Gunhild Torsen. Hun var fra Kristiansand, og hadde sitt eget værelse på gården som hun alltid fikk komme tilbake til, selv etter at hun flyttet ut.